udang yang berkulit - bersihkan
Santan secukupnya - ikut banyak mana kuah yang nak (jangan cair sangat, jangan pekat sangat)
udang kering - sesudu dua, ditumbuk/diblend
serai 2-3 batang - diketuk
cili padi ditumbuk - ikut pedas dikehendaki, saya guna 3-4 batang jer, tak suka pedas sgt..
serbuk kunyit - ikut warna kuning yang dikehendaki, biasanya 1 sudu besar
nenas - dipotong kiub, saya guna nenas dalam tin
kacang panjang - optional (saya tak letak pun)
garam secukupnya
Cara :
1. Masukkan santan, serai, serbuk kunyit, cili padi & udang kering ke dalam periuk.
2. Masak pada api sederhana, selalu kacau.
3. Bila agak-agak kuah macam nak mendidih, masukkan udang, nenas, kacang panjang & garam secukupnya.
4. Time ni api dah kena kecik & kacaulah selalu, takut santan pecah minyak.
5. Bila dah mendidih, biarkan sebentar, kemudian tutupkan api..
6. Siap dihidang.
hasilnya....
*
*
***Santan pecah minyak tu bila keadaan santan tu berketul2, dah tak cantik masakan tu..
sekian resepi pada hari ini.
1 comment:
nmpk sedap...!! thanx utk perkongsian nie..nnt fiqah nk cuba..(^_^)
Post a Comment