HOME AWARD FACEBOOK
backlink

RAKYAT jelata

Home » resepi cucur Udang

resepi cucur Udang

 wah...sapa prut lapar..jom buat cucur udang....nak bg rangup korang ken guna air ais...k


saya kalau buat cucur udang, tak de pasal lah nak buat bulat-bulat leper tuu. Semudahnya cuma dijemput macam buat cekodok pisang tuu..



CUCUR UDANG

Bahan-bahan:
300gm Tepung gandum
Udang besar secukupnya, bersihkan
Sebiji bawang besar dimayang nipis
Segenggam taugeh....Nak taruk lebih pun ok !!!
Daun bawang dan daun saderi secukupnya, dipotong kecil2
2 biji telur
1 cawan Air panas (Bukan air mendidih yaaa... )
Air biasa secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
1 camca teh baking powder
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak untuk menggoreng dan sementara menunggu panas, rendamkan bahagian senduk yg bulat. Tujuannya adalah untuk memudahkan cucur udang lekang dari senduk.
2. Masukkan tepung dalam satu bekas.
3. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air panas dan air sejuk. Gaul-gaul lebih kurang.
4. Tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung bersalut air.
5. Tuang air biasa sehingga adunan secukupnya elok untuk dijadikan cucur udang.
6. Keluarkan senduk yg terendam dalam minyak tadi dan isi dengan adunan dan letakkan seekor udang di tengah2nya.
7. Masukkan ke dalam minyak dan tunggu sebentar sehingga cucur lekang dari senduk. Goreng sehingga garing.
8. Ulang hingga habis.



Sepatutnya ada kuah kacang atau kuah cili pedas untuk menyicah cucur udang. Tapi biasalahkan..kami makan dengan sos cili saja.... Alya lagi mudah, makan macam tu saja. Tak payah potong tak payah apa...dia bawak lari seketul seketul dan makan depan TV !!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...