HOME AWARD FACEBOOK
backlink

RAKYAT jelata

Home » BLOG akan dipadam selepas 25 JUN 2011

BLOG akan dipadam selepas 25 JUN 2011

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Fakta tentang Blogspot : Dahulunya Blogspot ini merupakan antara perkhimatan pertama yang dibeli oleh Google. Tapi sehingga kini blogspot masih boleh diakses menggunakan email perkhidmatan yang mereka gunakan dahulu sebagai contoh; email yahoo.com. Namun, kini Google telah hampir menamatkan akses bagi perkhidmatan email lain untuk log in ke Blogspot. 

Blog akan dipadam : Pihak Google akan memadam Blogspot yang didaftar selain daripada gmail selepas 25 Jun 2011. Jadi, bagi mereka yang masih menggunakan email yang lama, anda perlu bertukar ke akaun Google atau akaun anda akan dipadam bersama-sama blog yang telah didaftarkan. Google kini memberikan penekanan serius untuk mendaftar menggunakan akaun Google selepas 8 tahun memberikan perkhidmatan sokongan akaun lain. Amaran berbentuk begini juga telah diberikan bagi pengguna Youtube.

HAH!! Terkejot korang dengar berita tentang ni. Mesti terpingga2 nak percaya ke tak. Aku pon berkongsi dari seorang rakan blogger jugak. Macam percaya macam tak percaya. Tapi macam ade betolnye jugak. Jadi untuk langkah berjaga2 aku pon dah tukar ke google email iaitu Gmail.. Aku tau mesti ramai yang tak tahu macam mane nak tukar kan.. Senang jerrr..

PENAMBAHAN !!!!!

Mesej ni sebenarnya untuk mereka2 yang tidak log in account blogger die sejak 2007. Bagi blogger baru blog anda tidak akan terjejas. Akan tetapi, buatlah untuk memudahkan kerja diorang sebab mungkin akan didelete juga mane tau. Saya aku dah baca semua masalah yang dihadapi oleh blogger luar negara. Ada yang dah tukar pon akan mengalamai bende yang sama juga. Macam aku sekejap je dah boleh tukar. Korang kene ikot step yang aku ajar betol2. Jangan hilang walau satu langkah pon. 

Kalau masih tak boleh juga, tolong pergi ke sini dan claim balik blog korang


CARA NAK TUKAR ?


Pergi ke gmail.com dan tekan create new account.



Isi semua yang diatas dan tekan I accepted dekat bawah sekali. 


Pergi ke Dashbord dan tekan dekat My Account seperti dalam gambar diatas.


Lepastu nampak tak email address tu. Tekan edit yang seperti dalam gambar diatas.


Ikut semua yang kat atas ni. Remove email lame kalau nak. Dan letak Gmail korang dekat kotak kosong tu. Lepas dah selesai semua korang boleh SAVE.


Pergi dekat yang aku bulatkan tu. Tekan setting.


Korang edit balik bahagian email address korang dengan letak gmailkorang yang baru buat tadi. Lepastu SAVE.

OK!! Selesai semua kerja. Lepas ni tak payah risau lagi ok. Sila sebarkan entry ini dan juga tutorial ni. Jangan lupe link kan blog ni sekali yeeee. Harap blogger lain dapat tukar dengan cepat sebelum tarikh 25 Jun. 


-TAMAT-

p/s: AMARAN !! Buat persediaan awal sebelum terlambat.

3 comments:

cikcahya said...

cara ni hilang follower tak. ada yg hilang. nanty payah lak nak cari balik. huhu.

Najwa Anuar ™ said...

ala sampai kat part nak tuka email tu tak dapat lah.

nak nages dh ni. dari tadi cuba.xd pun button remove. :'(

Hoalanso Bundle said...

Rockstar Band Shirt seperti Guns N' Roses, Black Sabbath, Ramones, Led Zeppelin dan lain-lain http://hoalanso.blogspot.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...