HOME AWARD FACEBOOK
backlink

RAKYAT jelata

Home » melancap syok ka ?

melancap syok ka ?

Melancap ialah perbuatan mengeluarkan air mani dengan menggunakan tangan, iaitu menggoncang atau megusap zakar sehingga terpancut keluar air mani.

Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan, kedua dua kaum ini boleh terjebak dengan perbuatan melancap.
Dalam istilah agama, tabiat melancap zakar dikiaskan sebagai "tabiat yang rahasia". Di sini kita cuba lihat kesan buruk melancap dari sudut kesihatan. Melancap memerlukan tenaga yang banyak. Ia membakar banyak kalori. Namun jika ia dilakukan secara luar biasa contohnya dengan melancap setiap hari, kesan kesan kesihatan yang tidak bagus akan timbul.

Kajian mendapati orang yang kuat melancap akan menjadi lemah daya tumpuan dan juga menjadi pelupa. Disebabkan banyak masa mereka terbuang dengan melancap, mereka juga akan tersisih dari sudut sosial. Perasaan rendah diri menjadi kebiasaan bagi orang yang biasa melancap. Mereka biasanya suka menyendiri dan juga tidak banyak bercakap.

Dengan banyak tenaga terbuang, tubuh mereka memerlukan banyak sumber untuk tubuh berfungsi pada tahap normal, ini akan menyebabkan tubuh dipaksa bekerja lebih masa, jadi orang yang kuat melancap akan senantiasa keletihan dan lesu. Terdapat juga kes di mana wajah mereka kelihatan lebih tua dari usia sebenar mereka. Kesan ini akan dapat dilihat bila umur mereka mula memasuki 30 an. Ini kerana kebiasaannya usia remaja mula melancap ialah sekitar 12 hingga 15 tahun dan dilakukan berterusan sehinggalah umur mencecah 30an.

Pada tahap umur inilah kesan buruk akibat melancap akan dapat dirasai. Dan pada tahap ini sudah terlewat untuk menyesal atau berpatah balik.

Jika mereka berkahwin, mereka akan mendapat simptom air mani terpancut dengan cepat. Ini menjadi masalah kerana pasangan isteri akan merasa tiadak puas. Bahkan ada sesetengah kes, air mani akan terpancut bila saja zakar dimasukkan kedalam faraj dan mereka belum pun berbuat apa apa! Ini menjadi masalah kepada kedua dua pihak lelaki dan perempuan kerana hubungan seks yang normal menjadi sesuatu hal yang sukar.
Jadi bagaimana mahu berhenti dari tabiat ini?

Sebenarnya tabiat ini jika dimulakan akan menjadi suatu ketagihan yang berat sama seperti rokok dan dadah! Ia amat berat untuk ditinggalkan jika sudah terjebak, percayalah.
Apa yang perlu ialah permulaan. Bila ia bermula, maka sukarlah hendak berhenti.Tidak kira sekuat mana pun semangat anda, anda tidak akan mampu untuk berhenti, ia memang suatu ketagihan yang setaraf dengan rokok dan dadah. Bahkan rokok dan dadah, anda perlu keluarkan duit, tapi melancap tidak memerlukan modal besar. Jadi sebenarnya ia lebih merbahaya.

Namun begitu, jika anda berusaha dan mahu berhenti, ada juga beberapa kaedah yang boleh dicuba. Libatkan diri dengan aktiviti yang sihat dan jadi manusia yang positif dan menyumbang kepada masyarakat. Buat satu log catatan untuk setiap hari yang anda berjaya tidak melancap. Jika anda berjaya berhenti selama 60 hari berterusan, maka anda sudah boleh bebas.

Teruskan hidup dengan positif. Kejarlah benda lain dalam hidup. Matlamat yang realistik perlu ada. Gunakan masa untuk kejar matlamat itu. Contohnya, mahu simpan duit sebanyak RM 100 ribu. Mahu beri emak RM 10 ribu. Dan banyak lagi matlamat positif yang boleh anda kejar. Yang pasti hidup anda mestilah ada matlamat dan tidak boleh hidup hayut begitu sahaja tanpa matlamat. Kalau boleh cuba elakkan daripada duduk bersendirian kerana perasaan untuk kembali melakukan perbuatan itu akan menjadi kuat semula.

2 comments:

Hairul @ Kay said...

semua melancap! ho ho ho! shhhh.. rahsia

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

entry yg BEST!!!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...