Bahan-bahan ( untuk seorang sekali masak )
- seulas bawang putih (dilenyek) secamca minyak masak 3-4 ekor udang basah isi kerang (direbus) taugeh (ikut citarasa) suku cawan air 6 sudu sos kicap char kuey teow (seeloknya sos char kuey teow cap otaku) sebiji telur kuey teow segenggam (jgn lebih.utk se
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
panaskan minya,tumis bawang sehingga naik bau.kemudian masukkan udang tadi goreng sehingga agak masak.kemudian itu masukkan sos char kuey teow mengikut sukatan yg di beri di atas td.selepas itu masukkan air suku cawan dan tunggu sehingga air mendidih dia atas kuali.masukkan pula kerang rebus mengikut sukatan citarasa anda.kemudian masukkan char kuey teow,dan tunggu sebentar sehingga agak kembang.masukkan taugeh dan pecahkan telur.(semasa masukkan telur,api terus dimatikan dan kacau telur itu dengan ramuan yang lain) char kuey teow 5 minit sudah siap untuk menjamu selera anda! perlu diingatkan bahawa sos char kuey teow yg ada dipasaran kebanyakkannya sudah masin jadi garam dan ajinomoto tidak diperlukan sama sekali!
2 comments:
cedapnye, dhlah sye ske char kuew tiaw!
mn nk dpt sos char kuey tiaw tu?
Post a Comment